fredag 29 juni 2012

Motala och Karlsborg

Efter Borenshult så gick vi vidare mot Motala. Vi passerade bla förbi en gammal industri där det fanns en vändplats för fartygen. Det är något visst med gamla tomma industri lokaler lite spöklikt på någotvis.


Så här bred var kanalen bara en gång. Kändes stor som en sjö nästan. Vi kom fram till en liten bro som var handdriven. Här gäller det att inte glida för långt fram.
Delen precis efter Borenshults slusstrappa så är det som att man kör rakt igenom ett bostadsområde. Sen hade vi en liten andfamilj som vi råkde separera. Vi hamnade imellan familjen och en liten unge som fick lätt panik, men han kom över på rätt sida precis innan vi passerade.



En av det häftigaste upplevelserna med kanalen är naturupplevelserna, och hur det ändras från öppna slätter, till granskog och villakvarter. Vi har haft riktig tur med vädret så det har varit fantastiskt att sitta på däck och bara njuter. Bokhögen jag lånade av Monika ligger orörd i förruffen.

Sen mitt i ingenstans så kommer Göta Kanal´s grundare Baltazar Von Platens grav. Han  jobbade med kanalen länge länge men hann  tyvärr inte få uppleva sitt verk. Han dog 2 år innan kanalen invigdes 1832. Ingången till Motala ligger en sk nivå sluss där man slussar typ 10-20 cm, det märks knappt. Där hade visst första spadtaget till kanlen tagits. Vi hade bestämt oss för att vi skulle ligga i Motala över natten. Joel hade kollat upp att där fanns en olearys. Hammarby hade hemmamatuch och vi ville gärna kolla på den såklart. När vi legat i Motala en kvart ungefär så börjar det torna upp sej i horisonten och vi går in på nätet och kollar vädret där oxå. Det ser inte ljust ut och då vi har Vätten framför oss var vi tvugna att ta ett beslut; stanna kvar och riskera att fastna i Motala X antal nätter eller dra över ikväll och kunna fortsätta tuffa på kanalen.Vi bestämde oss för att gå och det var nog i grevens tid. Molnen jagade oss hela tiden och vi kom fram 20 min innan sista bro öppningen in till Karlsborg.

Och på vägen ut så passerade vi ett brobygge. Och skyddet till bygget är designat Hansson Kapell.



Avspark i matchen var kl 6 samtidigt som vi gick in i Karlsborg. Vi la till snabbt (underbart med lågsäsong) och sen drog jag och Joel iväg för att hitta nånstans där som visade matchen. Vi hittade en pizzeria med servering så där kollade vi matchen och åt middag.

2 kommentarer:

  1. ser att Ingvar inte kan slita sig från matchen.

    SvaraRadera
  2. Nästa gång får ni komma in till hemmingstorp så ska jag bjuda på en åktur med vattenskidor/wakeboard i vänern.

    /jonaZ

    SvaraRadera