lördag 23 juni 2012

Dag 2


Vaknar av att det regnar vid halv 8 på morgonen, tänkte ja ja vi fick en dag med sol iallfall. Vi vaknade alla till eftersom, åt frukost i lugn och ro. Kvart över 9 så skulle dom börja slussa upp mot Berg så vi hade gott om tid på oss. Men rätt som det var så hade tiden gått och det var dags att börja vår färd upp. 7 slussar i rad utan paus. Jag och mamma hoppade i land, vårat jobb går ut på att hoppa iland med tamparna. Rutin människa som man här så har det blivit följande. Mamma tar akter tampen som fästes i en ring. Jag tar förtampen, drar den genom en ring och sen tillbaka ner till Joel på båten. Sen vinchar Joel och pappa hem  efterhand som båten stiger uppåt. Aktertampen behöver man inte göra något med.

Då det hade regnat under natten så var det galet halt i gräset och på stenarna. I slusstrappan så får man inte köra med motor mest för att skona slussvakterna från avgaser. Så när vi kommit slussat upp en våning så fick jag och mamma dra in båten i nästa hack, 10 ton båt. När dom släpper på vattnet så brassar det på rejält och pappa och Joel får kämpa för att hålla nosen inne mot kanten. Får man in för mycket vatten mellan väggen  och båten så gliden nosen ut i slussen och man riskerar att slå in i båten brevid. Och man har inte samma kontroll över båten. Så vi är rejält svedda i händer alla 4 idag.


När slussen drog igång så tog det inte lång tid förräns fåglarna kom. När dom drar igång slussarna så flyter fisken upp mot ytan och det har ju fåglarna lärt sej såklart.

Mine??




Det kändes i kroppen att vi hade rivstartat första dagen med 15 slussar. Vi var alla lite sega och fumliga, jag snubblade på ringarna, vi tappade tampar och la inte fast nosen tillräckligt snabbt men upp kom vi tillslut...


När vi gled in i Berg bassängen så såg vi att slusskompisarna från Göteborg låg och väntade på nästa sluss. Så vi fick följe med dom igen.


Direkt efter trappan så kom en dubbelsluss och en bro. Vi fick via facebook reda på att Ulrika och Rickard firade midsommar vid Ljungsbro. Så när vi närmade oss Heda sluss så kom och möttes oss. När jag och mamma hoppade iland med tamparna så gick dom ombord och slussade med. Rickard är uppväxt ett stenkast från slussen så hans föräldrar och syskon kom upp till slussen. Ulrika och Rickard åkte med till Ljungsbro där vi lade till och satte på kaffe. Medans vi tog en fika så gick mamma och pappa till affären för att bunkra lite. Bla voltaren salva till mej; jag litar inte riktigt på mitt knä så jag spände mej nog ganska mycket när jag hoppade i början. Vilket har resulterat i lätt rygg värk; vem sa att Göta Kanal skulle vara semester.



Vi åkte över en akvedukt idag känns lustigt att sitta på en båt och så passerar bilarna under oss. Sen gled vi vidare in i landet det var en rofylld etapp. Solen sken och skogen känns som att den är på väg ut i kanalen.




Hela går dagen så tjatade pappa om att han ville löva masten och att jag och mamma skulle plocka löv vid slussarna. Men vi kom aldrig till pga nässlor och annat. Idag när vi glider i lugn och ro så smäller det plötsligt till och vi kör in med masten i en ekgren som hänger ut över kanalen. Tur att det inte var en grövre gren då hade det kunnat vara masten som hade dragit det kortaste strået. Nu slutade det med att pappa fick sina löv till masten.

Dagens lunch blev bullens pilsnerkorv med potatissallad och en härligt kall carlsberg. Vatten till kapten som kör. Man brukar säga att sjön suger men idag så var det nog de 14 slussarna vi gått som stod för aptiten. Vi var alla superhungriga.

Vi hade en toppen eftermiddag där kanalen låg helt spegelblank och vi fick nya uppslag tillfågelholksupphängning. Jag och mamma beställde genast en varsin sån. Och så hade vi får som sällskap dom höll sej dock uppe ur kanalen.




Att göra denna resa genom sverige är helt fantastikt. Vi åker under lågsäsong så det är inga köer in i slussarna och det är lugnt på kanalen. Man glider sakta framåt ibland passerar vägen precis brevid och ibland åker vi högre än vad sjöarna ligger. Superhärlig semester!!



1 kommentar:

  1. Bilden då kanalen ligger spegelblank är såååå snygg!!!

    SvaraRadera