fredag 27 juli 2012

Lyrestad, Träbåt och skarvning

Vi vaknade till en lika underbar morgon som kvällen innan. På väg till toa´n hittade vi en klump med grodyngel, skulle vara kul och veta hur många av dom som klarar sej och blir vuxna grodor. Överlevnadsprocenten känns inte jättehög.
Det är tydligen inte bara tufft för grodynglena att överleva. Detta liket mötte oss i första slussen för dagen.
 Dagen börjar med 2 st dubbelslussar med en liten bassäng emellan. Jag hamnade på aktern idag, brukar annars hålla till och sköta fören. Så nu måste jag ju även se till att dom sköter sej där framme...

Japp fören är under kontroll!
Som jag nämnt tidigare är det väldigt lugnt att slussa ner. Man får inte lika mycket kontakt med slussvakterna vilket är lite trist för dom har genomgående varit otroligt trevliga och hjälpsamma. Det som är bra är de bilderna man får. Väldigt effekt fullt och det känns som att det går att förmedla nivåerna bättre.

Nedan följer ett litet bildspel på vår väg ner för en dubbelsluss. Vi har även bytt fotograf och det märks verkligen. Jag fotar ju på mitt sätt och då blir alla bilderna väldigt lika, så det kändes jättekul att kolla på dessa som Joel tog. Man kanske ska se till att byta fotograf lite oftare.









Vi hade sällskap av familjen i den lilla träsnipan.

Det finns en hel del gamla träbåtar på kanalen och det är så mysigt att möta dom. Tyvärr glömde vi att sätta vårt flaggspel.
Efterhand som dom förfaller så renoveras slussarna upp. Sen underhålls dom ju regelbundet under åren. Det roliga är att dom printar in årtalen. Som på denna.
Kanalen slingrar sej väldigt vilket ger sådana här mysiga infarter till slussar. Dom kommer verkligen där när man minst anar det eller tänker att här kan det ju inte finnas en sluss.
Sen så kan dom ligga tätt tätt mot hårt trafikerade vägar. Så skulle en billist kasta ut något så landar det ombord. Detta är förövrigt vägen vi från Stockholm åker när vi ska till Bohuslän. Så det var oxå lite av en milstolpe. Samhället heter Lyrestad och där är det 2 st broar ganska tätt efter varandra. Efter vi passerat den första så tyckte vi det var märkligt att den andra inte signalerade att dom på börjat broöppning. När man kommer till en låg bro så lyser det rött. Sen när brovakten sett oss och påbörjat broöppning så är det rödlyse + en blinkade vit lampa. Och till slut grönt ljus för ok att passera. Vi började små skoja om att det kanske var samma slussvakt till båda broarna. Och helt plötsligt så ser vi hur han kommer ut ur hytten och hoppar på cykeln. Så visst var det så.


Det är ju väldigt svårt att hålla helt tätt från vatten. Det lyckas hitta kryphål lite överallt.


Infarten till Sjötorp passerar vi under vägen till Karlsstad (kanske??). När man slussar ner så kan det däremot vara knepigt att veta hur mycket tamp man behöver. Det går ju säkert att läsa på vilken nivåskillnad det är men det gjorde inte vi. Vilket slutade med en skarvning. Som tur var så hände det i aktern där det finns gott om extra tampar så vi slapp ta till flytvästar, jackor och dylikt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar