fredag 20 juli 2012

Mysigaste passagen och Högsta Punkten

                                   
                                   

 Efter Forsvik så kommer en av de bästa delarna av kanalen. Det är den som är minst moderniserad, det är smalt, mycket grönska och man får en aning om hur det var förr i tiden. och så massa härlig skog. Här har man bevarat de smala passagerna och på vissa ställer är det omöjligt att möta andra båtar. Då får man vänta in varandra.




Denna träsnipan har vi haft sällskap med till och från sen Berg. Det är en familj från Sjötorp som är ute och semestrar på kanlen. Då detta är deras hemtrakter så har vi fått en hel del bra tips på mysiga hamnar.

Det är riktigt zick zack körning här och man kan se hur man har sprängt ur en farled. Kanterna sluttar ganska rejält så det gäller att inte komma för nära kanten då man riskerar att skrapa i.


Från början så drog man fram fartygen med hästar. Och i denna lilla sjö så byggde man då vägar för hästarna att gå på.

En del av gångarna ligger idag under ytan men man kan fortfarande skymta dom. Helt otroligt att man drog fram med hästar.

Sen började vi närma oss vår favorit passage jag minns den så väl från när jag åkte där -89. Det är en passage som  är sprängd genom en skogsglänta. Så det är som att segla mitt i granskogen. Hade det vuxit svamp så hade man kunnat sträcka sej fram och plocka den.

Men tyvärr så möttes vi av en helt annan bild än den jag minns. På vänster sidan har man avverkat en massa träd så mycket av skogkänslan försvann. Tidigare så växte träden lika nära som på högersidan.



Men om vi vände ryggen mot vänstersidan och bara kollade till höger så kändes det typ som innan.






Efter passagen så var det en del zick zack körning till. Vi började bli lite små sugna så det fick bli en förmiddagsfika med mackor.
Forsvik är egentligen inte den allra högsta punkten på kanalen. Den började vi närma oss nu. men lustigt nog så skulle vi igenom en bro och en sluss ner!! Slussen är ingen riktig sluss utan en sk nivåsluss. Det märks knappt att man slussar tror vi sänktes 20 cm max. Men det känns fel att slussa ner innan vi passerar högsta punkten märket.
Vi har passerat en massa broar av olika slag, detta var ännu en sort som vi inte sett tidigare.
Längs kanalen finns det hur många mysiga små stugor som helst. Man vill ha varenda en som sommar stuga, det ser så otroligt harmoniskt och lantligt ut.

Sen passerade vi denna lilla gubbe och hans pyramid. Har ingen aning om vad den ska stå för. Har försökt googla lite men hittar inte den på nätet heller. Söt är den iallafall.

Denna del av Kanalen är som sagt väldigt smal. Det går ju en hel del turbåtar både dagsturer och de som går mellan Stockholm och Göteborg. Dessa båtar är ju ganska stora så då har man gjort mötesplatser så att man ska kunna vänta in dom. Vi hade en väldig tur iår så när vi mötte de största så var vi på en sjö varje gång och vi hade då gott om plats.

Så det är här dom fyller på kanalen...

Vi började nu närma oss den högsta punkten och den ska vara utmärkt med en obelisk. Tidigare kunde man ta en avstickare och köra runt den udde som den står på. men den  vägen var stängd nu. Vi 3 som inte körde laddade oss med varsin kamera och placerade ut oss på båten. Här ska fotas högsta punkten obelisk. men när vi passerar lunden där den ska stå så är det en massa träd och gräs och annat så jag såg den inte ens. Joel fick syn på den och försökte peka men det gick inge bra. Jag fotade lite på måfå och när jag kollade igenom bilderna så hade jag inte mindre än 4 bilder på den.

Då så då släpper vi på bromsen och glider neråt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar