torsdag 19 juli 2012

Forsvik

Efter en välbehövlig vilodag vaknar vi upp till bättre väder. Regnet har slutat och det ser ut till att bli ännu en fin dag på kanalen. Vi lägger loss och tuffar ut i Bottensjön





Sjön omges av tät tät granskog. Och på toppen av en gran så skymtade vi ett stort fågelbo när vi kollade i kikaren så satt där en fiskgjuse, man kommer så nära naturen när man glider igenom Sverige på detta sätt.



Om nu ingen av oss vet var vi är så får vi hoppas på att vår gps visar rätt....

Efter bottensjön så glider man rakt in i Göta Kanal´s första sluss; Forsvik. Den är sprängd ur berget så slusskanterna är ojämna och sticker ut så där gälller det att hålla koll vid uppslussning. Eller så kan man som vissa andra be någon med äldre lite mer obetydlig båt att flytta på sej. Men vaddå vi är precis lika rädda om vår båt som de med nya plastvrålåk. Det råder en viss dyrast går först mentalitet i dagens båttrafik. Och trots att man inte får ha motorn igång i slussen så är det många som ignorerar detta. Dom vet väl inte hur man slussar utan hjälp av bogpropeller. :)




Då har vi nått toppen och det är nu det vänder. Efter denna sluss så börjar vi tuffa nedför och det är nu semestern börjar.
Framför oss i slussen låg en jättestor fin segelbåt från Sydney. Helt galet hur dom har lyckats att hitta till Göta Kanal i lilla Sverige. Joel började pratat lite med honom och det visade sej att han varit ute i 6år! Han berättade att i Skottland så var det mycket lättare att slussa, man fick mer hjälp med tamparna och behövde in lämna båten. Han kom precis från Island och efter Göta Kanal så skulle dom över till Norge´s kust. Sen hade han inte planerat så mycket mer, härligt inställning. Joel blev riktigt imponerad och ett tag trodde vi nästan att han skulle mönstra på den istället.


Det fanns en liten handelsbod brevid slussen som såg väldigt trevlig ut. Tyvärr så var vi alldeles för tidiga så dom hade inte öppnat. Så vi fick se till att allt gick rätt till vid slussningen istället :)

 Detta är en väldigt mysig sluss och vi hade ett underbart väder. Då det vi var 4 båtar som skulle upp så fick gå fram så långt det gick. Jag tänker kollade inte så mycket utan tog sikte på den ring som var allra längst fram och gick dit. Men den gamla bilbron ligger kvar och när jag passerade under den så insåg jag hur smalt och framförallt brant det blev, det fanns ett räcke som tur var. Slussarna är olika höga men det kan vara upp till 3 meter ner. Senare under veckan fick vi höra att det var en som hade trillat ner imellan båten och slussväggen. Det är viktigt att man har en bra kommunikation och att man lyssnar på varandra.


Trots att det finns sjökort så är det vissa platser som måste märkas ut med pilar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar